10 míst v Portugalsku, kde si levně pochutnáte

  • Rubriky příspěvkuPortugalsko / Tipy

Portugalská kuchyně je jiný příběh, než nám v Čechách známější kuchyně španělská. Překvapí Vás nejen rozmanitost mořských plodů, ale také jiné použití koření a bylinek společně s vlivy bývalých portugalských kolonií v Jižní Americe, Africe a Asii.

Pokud máte zkušenosti s tapas nebo pintxos, vězte, že portugalská jídla přicházejí ve větších porcích. Oblíbené jsou vydatné polévky nebo jídla jako feijoda (fazolová směs s masem), cozido à portuguesa (guláš s několika druhy masa a zeleniny) nebo arroz de marisco (rýže s mořskými plody), které vás zasytí na celý den.

Nesmíme zapomenout na bacalhau – tresku, která je v Portugalsku doslova národním pokladem. Tato ryba je připravována na stovky způsobů, přičemž do Portugalska se dostává v sušené a solené formě, protože se loví v severním Atlantiku, zejména kolem Norska, Islandu a Kanady.

Stejně jako u nás, ani Portugalci nemají ty svoje „knedlíky s vepřovou“ každý den. Jejich stravování vypadá nějak takhle …

Snídaně bývá lehká. Kávu (espresso nebo galão – káva s horkým mlékem) a pomerančový džus doprovází pečivo, například pão com manteiga (chléb s máslem) nebo sladké pečivo jako pastéis de nata (koláčky s pudinkovou náplní).

Oběd je obvykle okolo jedné, a to často v podobě studeného nebo teplého sendviče, nebo levného denního menu v restauraci za cenu od 7 do 12 eur.

Večeře kolem 8. hodiny večerní bývá většinou zároveň setkáním celé rodiny. Na stole bývá polévka, teplé jídlo, salát a grilované maso nebo ryba.

Pro Středoevropany, kteří nemají přístup k moři, je zdejší výběr jídel z a mořských plodů doslova zázrak. Grilované sardinky, pečená chobotnice, černé těstoviny s krevetami nebo cataplana (tradiční mořské jídlo připravené v hrnci) pro nás pokaždé patří k nezapomenutelným zážitkům.

Velmi nám chutnají i portugalské sendviče, ať už je to obyčejný tosta mista (toast zapečený se sýrem a šunkou), nebo bifana z čerstvého křupavého pečiva a trhaného teplého pečeného masa s trochou hořčice a někdy i sýra. Chuťovou zajímavostí je i francesinha, což je vlastně zapečený sendvič se sýrem, s masem nebo klobásou, a přelitý teplou rajčatovou omáčkou.

Ze sladkostí máme rádi lehké nadýchané piškoty jemně posypané skořicí, leite creme, což je obdoba creme brulee, ale nepohrdneme ani pastel de nata, které koupíte v každém supermarketu za třetinovou cenu a ve srovnatelné kvalitě jako v podniku Pasteis de Belem v Lisabonu, kde údajně vznikly.

Rádi si dáme i výbornou portugalskou kávu s mlékem, a skleničku nebo raději celou láhev Vinho Verde, o kterém jsme psali tady.

Co nejvíc se naopak snažíme vyhýbat restauracím na promenádách nebo turistických místech, jejichž gastronomie je zpravidla založená na fritovacím hrnci a přemrštěných cenách.

10 míst, která oslovila naše chuťové buňky i peněženku

Tak nezdržujme a pojďme na to.
Skvělých podniků je mnoho, proto předem děkujeme za Vaše zkušenosti do komentářů.

Nám chutná třeba tady:

As Bifanas do Afonso

Vydržte frontu spolu s místními a dejte si čerstvou bifanu. Garantujeme, že bude stát za to.

Až se ve večerním osvětlení nabažíte výhledu na Ponte Vasco de Gama, stavte se na dobrou večeři a zákusek.

Esmeralda

Bezesporu nejlepší podnik v celém městě a přitom na skrytém místě. Přes týden připravuje denní menu pro odnos, a v pátek a sobotu otevírá večerní gastronomický ráj. Z našeho apartmánu jste v něm za pět minut.

Chuť pravé Indie od Indů. Přátelský majitel, výborná kuchyně, domácká atmosféra, skvělé ceny.

Famózní cukrářský podnik na promenádě, jedna z mála výjimek naší zásady pro tato místa. Dejte si třeba zmrzlinové špagety, ale přijďte s poloprázdným břichem. Porce jsou obří.

Caldas da Rainha

Pokud máte rádi restauraci ve stylu All-you-can-eat, jděte do Lisboa XL. Otevřená je jen přes poledne, a vyzkoušet můžete všechna možná portugalská jídla, dezerty nebo polévky za jednu cenu.

Pregaria do Mercado je skvělým místem pro rychlý oběd za cenu menu před návštěvou hradu a centra, nebo úřadů a bank. Vynikající rychlá a levná menu.

Poměrně nudné místo, pokud nejste křesťanský poutník, ale určitě stojí za to stavit se v Pregaria da Ira a dát si s místními za pár euro jakýkoli sendvič nebo specialitu podniku.

V podstatě jakákoli z restaurací v přístavu ve čtvrti Matosinhos, třeba námi vyzkoušená Cais 51. Tohle je prostě Cataplana, jak má být !!!

No, a nejlepší restaurací a naším skrytým desátým tipem může být ta Vaše vlastní, s domácími recepty.

Vyražte na místní tržiště pro čerstvé ryby, a ty si v apartmánu připravte přesně podle své chuti. V kuchyni k tomu najdete vše, co budete potřebovat. Co takhle třeba čerstvé makrely na česneku?

A cestou se nezapomeňte stavit pro lahvinku Lagosty nebo Casal Garcia.

Dobrou chuť !!! 

Děkujeme moc za vaše komentáře, lajk, nebo sdílení. Pomůžou nám připravovat další obsah v budoucnu.

Tento příspěvek má jeden komentář

Diskuze je uzavřena