
Portugalská kuchyně je jiný příběh, než nám v Čechách známější kuchyně španělská. Překvapí Vás nejen rozmanitost mořských plodů, ale také jiné použití koření a bylinek společně s vlivy bývalých portugalských kolonií v Jižní Americe, Africe a Asii.
Pokud máte zkušenosti s tapas nebo pintxos, vězte, že portugalská jídla přicházejí ve větších porcích. Oblíbené jsou vydatné polévky nebo jídla jako feijoda (fazolová směs s masem), cozido à portuguesa (guláš s několika druhy masa a zeleniny) nebo arroz de marisco (rýže s mořskými plody), které vás zasytí na celý den.
Nesmíme zapomenout na bacalhau – tresku, která je v Portugalsku doslova národním pokladem. Tato ryba je připravována na stovky způsobů, přičemž do Portugalska se dostává v sušené a solené formě, protože se loví v severním Atlantiku, zejména kolem Norska, Islandu a Kanady.
Jak jedí naši portugalští známí
Stejně jako u nás, ani Portugalci nemají ty svoje „knedlíky s vepřovou“ každý den. Jejich stravování vypadá nějak takhle …
Snídaně bývá lehká. Kávu (espresso nebo galão – káva s horkým mlékem) a pomerančový džus doprovází pečivo, například pão com manteiga (chléb s máslem) nebo sladké pečivo jako pastéis de nata (koláčky s pudinkovou náplní).
Oběd je obvykle okolo jedné, a to často v podobě studeného nebo teplého sendviče, nebo levného denního menu v restauraci za cenu od 7 do 12 eur.
Večeře kolem 8. hodiny večerní bývá většinou zároveň setkáním celé rodiny. Na stole bývá polévka, teplé jídlo, salát a grilované maso nebo ryba.

Co v Portugalsku chutná nám
Pro Středoevropany, kteří nemají přístup k moři, je zdejší výběr jídel z a mořských plodů doslova zázrak. Grilované sardinky, pečená chobotnice, černé těstoviny s krevetami nebo cataplana (tradiční mořské jídlo připravené v hrnci) pro nás pokaždé patří k nezapomenutelným zážitkům.
Velmi nám chutnají i portugalské sendviče, ať už je to obyčejný tosta mista (toast zapečený se sýrem a šunkou), nebo bifana z čerstvého křupavého pečiva a trhaného teplého pečeného masa s trochou hořčice a někdy i sýra. Chuťovou zajímavostí je i francesinha, což je vlastně zapečený sendvič se sýrem, s masem nebo klobásou, a přelitý teplou rajčatovou omáčkou.
Ze sladkostí máme rádi lehké nadýchané piškoty jemně posypané skořicí, leite creme, což je obdoba creme brulee, ale nepohrdneme ani pastel de nata, které koupíte v každém supermarketu za třetinovou cenu a ve srovnatelné kvalitě jako v podniku Pasteis de Belem v Lisabonu, kde údajně vznikly.
Rádi si dáme i výbornou portugalskou kávu s mlékem, a skleničku nebo raději celou láhev Vinho Verde, o kterém jsme psali tady.
Co nejvíc se naopak snažíme vyhýbat restauracím na promenádách nebo turistických místech, jejichž gastronomie je zpravidla založená na fritovacím hrnci a přemrštěných cenách.

10 míst, která oslovila naše chuťové buňky i peněženku
Tak nezdržujme a pojďme na to.
Skvělých podniků je mnoho, proto předem děkujeme za Vaše zkušenosti do komentářů.
Nám chutná třeba tady:
Lisabon
Nazaré
Esmeralda
Bezesporu nejlepší podnik v celém městě a přitom na skrytém místě. Přes týden připravuje denní menu pro odnos, a v pátek a sobotu otevírá večerní gastronomický ráj. Z našeho apartmánu jste v něm za pět minut.

Taste of India
Jiná místa
Caldas da Rainha
Leiria
Fatima
No, a nejlepší restaurací a naším skrytým desátým tipem může být ta Vaše vlastní, s domácími recepty.
Vyražte na místní tržiště pro čerstvé ryby, a ty si v apartmánu připravte přesně podle své chuti. V kuchyni k tomu najdete vše, co budete potřebovat. Co takhle třeba čerstvé makrely na česneku?


A cestou se nezapomeňte stavit pro lahvinku Lagosty nebo Casal Garcia.
Dobrou chuť !!!
Děkujeme moc za vaše komentáře, lajk, nebo sdílení. Pomůžou nám připravovat další obsah v budoucnu.
Pingback: Výpravy po Stříbrném pobřeží - 1. díl | Apartmán Portugalsko